Bez obzira šta odaberete, pobrinite se da to radite redovno, u suprotnom ćete mački slati pomešane signale što će samo dodatno otežati njen razvoj. Nemojte misliti da mačku možete vaspitati za 10 minuta. Ovi saveti će vam pomoći oko toga.

Kad se bolje upoznate sa svojom mačkom, razvićete svoju komunikaciju1. Mačkama kažnjavanje ne znači ništa.

To je činjenica. Ako ste ikada imali psa, znate da vam je kažnjavanje pomoglo kod promene njegovog ponašanja. To kod mačaka ne pali. Nemojte na to trošiti vreme. One će sesti, zapresti nekoliko puta i nakon toga nastaviti sa istim ponašanjem.

2. Telesno kažnjavanje ne dolazi u obzir.

Budući da je mačje telo tako nežno, ne smete udariti mačku. To znači da kod odgoja mačke morate koristiti druge metode i nadmudriti je da postignete što želite. Ne sumnjamo da ćete uspeti u tome.

3. Koristite oblik pozitivnog podsticaja.

Što ćete duže biti vlasnik mačke, otkrićete da ju je teško “uloviti na delu” (bolje rečeno nedelu). Zato je mnogo lakše nagrađivati mačku kad vidite da se dobro ponaša. Imajte pri ruci mačje poslastice i dajte ih mački svaki put kad uradi nešto dobro, poput korišćenja kutije sa peskom za nuždu ili kad koristi grebalicu za oštrenje kandži.

4. Nabavite dovoljno igračaka za mačku.

Možete da ih kupite u prodavnici za kućne ljubimce ili ih sami napravite. Mačke su često nevaljale zato što im je dosadno. One su po prirodi predatori. Setite se scene iz crtanog filma “Kralj lavova” kad mali Simba savladava lekcije vrebanja plena. Kad se vaša mačka spušta po zavesama i zatrčava prema zidu, zapravo samo uvežbava svoje predatorske veštine. Opskrbite mačku s dovoljno alternativnih materijala za vežbu i barem ćete je malo ukrotiti.

5. Pobrinite se da mački bude zabavno dok vas nema.

Ako je vaša mačka naviknuta na društvo, brzo će joj dosaditi samoća i polako će početi da uništava stvari dok ste na poslu ili kad vas duže vreme nema kod kuće.

6. Spoznajte vrednost bočice vode sa prskalicom.

U nekim slučajevima, prskanje mačke sa vodom je dovoljno da privuče njenu pažnju i zaustavi njeno loše ponašanje. Sve što vam teba je prskalica koju obično koristite za prskanje sobnog bilja. Kad mačka počne loše da se ponaša samo je poprskajte. Uskoro će dobro znati da to ne sme da radi.

7. Dunite mački u lice.

Možda zvuči čudno, ali pali. Ako vam se mačka doslovno unela u lice, a želite je naučiti da se drži na određenoj udaljenosti i da vam prostora, isprobajte ovaj trik. Jednostavno joj dunite u lice. To će je preplašiti i začuditi. Uskoro će shvatiti da ste to vi dunuli u nju i neće vam više smetati.

8. Pobrinite se da vam mačka ima sobu sa pogledom.

Znate kako se kaže: “radoznalost je ubila mačku”. Događa se da se vlasnik naljuti zbog nečeg što mu je uradila mačka kojoj je bilo dosadno. Dosta mačjeg negativnog ponašanja povezano je s njenom radoznalošću. Pobrinite se da vaša mačka može sedeti na simsu i posmatrati ptice koje lete napolju, i uopšte šta se napolju dešava. Ako vaša prozorska daska mački nije dovoljno velika za duže sedenje probajte da proširite dasku.

9. Bavite se mačkom.

Ovo možda zvuči čudno kao tehnika dresure, no što više vremena provedete sa svojom mačkom, bolje ćete moći da komunicirate s njom. Mačke definitivno imaju dobro razvijene komunikacijske veštine. Što bolje poznajete svoju mačku i što bolje ona poznaje vas, to ćete joj lakše pročitati misli. Puno ćete lakše znati kad se sprema da uradi nešto što ne bi smela. A ona će znati kad se vi ne slažete s tim što radi, posmatrajući vaš govor tela i pogled.

10. Imate više od jedne mačke? Tada verovatno ponekad vidite mačju borbu.

Mačke će se uvek boriti oko teritorije. Ako borba započne dok ste vi u blizini, prvo što trebate uraditi je zaustaviti je . Najbolja metoda je prskanje vodom. Prskajte agresora, a izbegavajte prskanje žrtve. Posle toga zatvorite agresora u drugu sobu. Za to vreme nagradite mačku koja nije napadala iako je bila napadnuta. Kad ovaj par mačaka ponovno bude zajedno, držite ih pod nadzorom što više možete.

Ove ideje su samo mali deo mačijeg vaspitavanja. Kad se bolje upoznate sa svojom mačkom, razvićete svoju komunikaciju. To može biti kroz govor – vi joj pričate, a ona mijauče, no veća je verovatnost da ćete komunicirati govorom tela. Uskoro ćete raspoznavati nijanse ovog oblika komunikacije, a vaspitavanje mačke će biti lakše nego što ste mislili.

« Previous      Next »